tiistai 25. maaliskuuta 2014

Kevättakki

Ompeluryhmässä on meneillään maaliskuun takkihaaste. Tämä kevättakki valmistui eilen, ei ihan muitta mutkitta, mutta olen tähän kuitenkin suhteellisen tyytyväinen. Kaavana on Against the Wind (Ottobre 1/2013) koossa 86. Päällinen on Murun puuvillanaulosta ja vuori on pilkkutrikoota. Olisin halunnut vuoriksi jotain kolmiokuosista kangasta, mutta en löytänyt sopivaa oikeissa väreissä.


Jätin takista taskut pois, koska en halunnut sotkea tuota ihanaa kuosia. Hertta pärjää vielä hyvin ilman taskujakin ja helpottihan tämä päätös myös itse ompelutyötä. Selvisin ilman haasteita kunnes piti ruveta ompelemaan vetskaria tuulilistaan ja edelleen kiinnittää se takkiin ja ommella vuori kiinni. En ymmärtänyt ohjeita niin, että olisin pystynyt visioimaan, miltä kukin vaihe konkreettisesti näyttää. Otin viikon aikalisän ja odottelin, että äiti saapuu kyläilemään. Yhdessä luettiin ohjetta ja äitini oli sitä mieltä, että hän ompelisi takin loppuun hieman eri tavalla. Noudatin kuitenkin kaavan ohjeita ja lopputuloksena purin urakalla ja tein lopulta äitini alkuperäisen ajatuksen mukaan. Ompelin ensin takin ja vuorin huput kiinni toisiinsa ja vasta sitten kiinnitin tuulilistan vetskareineen. Onnistui noin helposti, kiitos äidille vinkeistä!Opin tästä prosessista myös sen, että kannattaa varmistaa kaikkien kappaleiden olevan oikeankokoisia. Minulla oli saumanvaroissa hieman heittoja ja se aiheutti ongelmia kokoamisvaiheessa. Purkamisella ja saksimisella siitäkin selvittiin. Loppuvaiheen viimeistelyt tikkauksineen eivät myöskään kerrasta onnistuneet ja jouduin niitä purkamaan. Ihan lopussa sain myös tökättyä reiän kankaaseen, mutta sen sain parsittua kasaan.

Erityisen tyytyväinen olen vetskarin ompeluun, näyttää hyvältä ja sain sen tasattua hyvin. Ohjeen mukaan tähän piti laittaa 38 cm vetskari, mutta laitoin 40 cm lyhentämättä. Tuli sopiva. Hihat ovat vähän reilun mittaiset vielä, mutta saa käännettyä sopiviksi.

Takkiin sopii hyvin tämä pipo, jossa vuori on samaa kangasta takin vuorin kanssa. Päällinen on punaista trikoota ja siihen ompelin panda- ja sydännapit koristukseksi. Kaava on lainattu täältä.


Ensimmäiseksi takiksi tästä tuli hyvä, vaikka parantamista löytyy. Ohjeen työvaiheiden järjestystä ainakin vaihdan seuraavan takin kanssa. Ja varmistan, että leikkaan saumanvarat yhtä leveiksi. Oli tässä kuitenkin sen verran hommaa, että itselleni tuskin takkia ompelen. Ainakaan tänä vuonna.

Tervetuloa kevät!
Tiina

4 kommenttia:

 1. Ihanan takin teit!
  Mullaki takkihaasteeseen takkina tällainen pienin muokkauksin ja ihan samassa koossakin :). Ja näköjään samalla kaavalla tehdyissä pipoissakin muksut tulevat kulkemaan! :DD

  VastaaPoista
 2. Kiitos!

  Mikä yhteensattuma, että pipotkin vielä samalla kaavalla :) Mun pitää käydä kurkkimassa sun takkia jos toivottavasti sen blogiisi laitat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Enköhän mää sen reilun viikon sisään saa postattua :).

   Poista